Operatia laser pentru hemoroizi

Dezvoltate in ultimul deceniu, procedurile de operatie cu laser a hemoroizilor sunt relativ simple si lipsite de complicatii. De asemenea, ele sunt indreptate catre o categorie de pacienti care nu mai au alte alternative de tratament sau care refuza alte variante terapeutice. De obicei, vorbim despre pacienti care sufera de boala hemoroidala de zece sau douazeci de ani, care au trecut prin multiple crize hemoroidale si care nu isi doresc sa repete experienta. Desi au existat in lumea medicala de mai bine de treizeci de ani, operatiile cu laser au devenit accesibile publicului larg abia la inceputul mileniului III, atunci cand s-a inventat o aparatura suficient de mica pentru a putea fi portabila si suficient de ieftina pentru a nu mai ridica pretul interventiei chirurgicale la nivele greu de atins de oamenii obisnuiti.

In momentul de fata, exista doua tipuri mari de interventii asupra hemoroizilor: chirurgicale sau non – chirurgicale. Daca vorbim despre interventii chirurgicale, este bine de stiut ca doar cateva folosesc terapia cu laser, dar nu o folosesc ca metoda principala de eliminare a venelor anorectale inflamate, ci ca metoda de pregatire a campului de operatie. Practic, medicul introduce un tub subtire in canalul rectal, tub care contine un dispozitiv cu laser. Acest laser este indreptat spre orice zona care prezinta scurgeri de sange, spre a o cauteriza. Interventia chirurgicala nu poate avea loc daca membrana care formeaza canalul rectal nu este perfect sterila, ceea ce nu se poate realiza daca pacientul sangereaza. Astfel, prin inchiderea ranii care supureaza, se asigura conditiile ideale pentru inceperea procedurii de eliminare efectiva a hemoroizilor. Cauterizarea cu laser este o metoda eficienta, daca este folosita in mod corespunzator. Daca medicul care efectueaza cauterizarea indreapta laserul si spre alte portiuni din canalul rectal decat cele care sangereaza, exista posibilitatea ca mucoasa rectala sa fie afectata si sa se creeze noi puncte de hemoragie. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, se prefera sa se astepte ca sangerarea sa se opreasca de la sine, pentru a evita orice fel de complicatii. Laserul se foloseste doar in cazuri de urgenta, cand pacientul se prezinta cu o vena anorectala majora fisurata.

Interventiile non – chirurgicale folosesc terapia cu laser mult mai des decat si-ar putea inchipui pacientul. Spre deosebire de procedurile chirurgicale, cele non – chirurgicale utilizeaza lasere cu frecvente diferite, in functie de rolul laserului in procedura si in functie de problema fiecarui pacient in parte. De exemplu, pentru hemoroizii externi care nu sangereaza, se foloseste un laser cu frecventa scazuta, doar pentru a indeparta orice urma de elemente patogene de pe hemoroidul respectiv, care este, ulterior, indepartat prin alte metode, cum sunt crioterapia sau diverse ligaturi. Daca hemoroidul se afla in interiorul canalului rectal, se utilizeaza un aparat complex, format dintr-o camera de filmat, un dispozitiv de luminat si un filament cu laser cu frecventa medie. In acest caz, laserul este atat sterilizant, cat si slab cauterizant. De obicei, frecventa de functionare a laserului ajuta la formarea unei plase subtiri la suprafata ranii deschise, ceea ce conduce la oprirea hemoragiei.

Exista o interventie non – chirurgicala speciala, care foloseste doar terapia laser pentru indepartarea venelor anorectale inflamate: YAG – laser fotocoagulare. Astfel, energia expulzata de laser conduce la coagularea practic instantanee a sangelui. Pasul urmator este schimbarea frecventei de functionare a laserului si cauterizarea venei sangerande la cativa milimetri mai sus de locul unde s-a coagulat sangele. Ulterior, intregul hemoroid este pulverizat si eliminat prin drenarea zonei respective. Post – operator, pacientul care a fost operat cu YAG – laser fotocoagulare nu are voie sa consume alimente solide timp de cinci zile, pentru a evita formarea unui bol fecal in aceasta perioada. Cele cinci zile sunt absolut necesare mucoasei rectale pentru a se vindeca in intregime si muschilor rectali pentru a reveni la tonicitatea initiala. Se folosesc lasere cu dioxid de carbon pentru aceasta interventie, gaz care se transforma in monoxid de carbon la ardere. Acesta are proprietati cicatrizante si stimulatoare ale circulatiei periferice in cantitati mici, refacand tesutul afectat.

Reclame

2 gânduri despre „Operatia laser pentru hemoroizi

  1. Pingback: Efecte secundare ale operatiei laser la hemoroizi | Hemoroizi simptome

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s